Over mij

Over mij

 

Het moment dat ik mezelf terugvond, voelde net als de eerste keer dat ik als kind aan de rand van het zwembad stond: zonder zwemdiploma’s en met slappe zwemvleugels, maar vooral met een heerlijk onbevangen en vrijmoedig gevoel. Zodra ik het water raakte, wist ik dat ik in mijn element was. Vanaf dat moment werd zwemmen mijn lust en mijn leven, ik haalde alle zwemdiploma’s en dook zonder problemen in de diepste wateren.

 

Decennia later stond ik gevoelsmatig weer onwennig aan de waterkant, maar nu met een totaal ander gevoel. Een leeg gevoel, alsof ik mijlenver weg stond van dat jeugdige waterratje dat zich zo soepel door alle golven heen bewoog. Want ik was volwassen geworden, had verantwoordelijkheden gekregen en zo was ik langzaam maar zeker mijn passie voor het water en tegelijkertijd ook mezelf kwijtgeraakt. Mijn hele leven was ik druk geweest met zorgen voor anderen. Tuurlijk, ik deed het graag, maar had het gevoel dat het anders kon. Dat het anders moest. ‘Is dit het nou’, dacht ik vaak. Iedere ‘ja’ die ik tegen de ander uitsprak, was een ‘nee’ tegen mezelf. Ik had het niet in de gaten, totdat ik volledig uitgeput was en mijn lichaam aangaf: tot hier en niet verder.

 

Ik dacht terug aan die eerste duik in het zwembad, aan de bravoure die ik toen had, waardoor ik zonder twijfel de sprong waagde, ook al wist ik totaal niet wat me te wachten stond. Hoe stoer het voelde toen ik ervoor ging en hoeveel het me uiteindelijk gebracht heeft. Daarop besloot ik opnieuw een sprong in het diepe te wagen, om een andere weg in te slaan en te luisteren naar mijn hart. Ik wilde zo graag weer mezelf zijn. Maar wie was dat eigenlijk nog? Hoe kwam ik daar achter?

 

De antwoorden lagen in kleuren. Daar was ik al langer mee bezig, vanwege een opleiding ‘kleurenanalyse’ die ik had gevolgd, om te weten welke kleurtinten het mooist staan bij verschillende huidtypen. Maar dat ging altijd over de buitenkant en ik besefte dat ik voor echte schoonheid naar binnen moest keren. Ik herontdekte mijn intuïtie, leerde daarop vertrouwen en kon beter bij mezelf blijven. Dat was de eerste stap en net als met die eerste duik in het water, ging er ook nu een heel nieuwe wereld voor me open.

 

Ik realiseerde me dat alles wat ik deed kleur had: schilderen, breien, kleding maken, mijn passie voor stoffen en make-up. Ik had altijd al veel interesse in de psychologische betekenis van kleur en werd me steeds bewuster van wat kleuren met me deden, van wat kleuren kunnen doen. Dankzij dat inzicht kon ik steeds meer stappen zetten en me verdiepen in de therapeutische toepassingen van kleuren, de helende energie die erin besloten ligt. De kleuren die ik altijd al gebruikte, kregen betekenis en eenmaal bewust van hun kracht, zette ik ze weloverwogen in om in balans te blijven.

 

Zo kwam ik terug bij mezelf en ook weer terug bij het water. Dat bleek achteraf ook letterlijk en figuurlijk mijn element te zijn. Ik moet water voelen om de energie die ik gedurende de dag om me heen voel en met me meeneem, van me af te spoelen. Zo raak ik alles weer kwijt en vind ik de rust om elke dag weer fris en schoon te beginnen. Met schoon bedoel ik ook schoonheid, maar dan van binnen. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om in de spiegel te zien hoe mooi je bent. Hoe puur, echt en oprecht je bent. Wie je dus in de kern écht bent.

 

Nu ik ‘ja’ zeg tegen mezelf ervaar ik meer rust. Mijn leven past weer bij mij. Ik hou niet van drukke feestjes, van overprikkeling raak ik uit balans en ik wil mezelf niet meer verliezen in zo’n hoeveelheid prikkels. Ik zie mezelf en luister naar mezelf. Ik ben een Brabantse en kan dat niet verbergen. Ik hou van rust, badderen met Lush bubble bars, Netflixen, breien en nog altijd van zwemmen.

 

Het liefst duik ik met jou ook de diepte in, op zoek naar jouw kern, jouw element en jouw kleuren. Ik hoor van mensen die bij mij geweest zijn dat ze zich op hun gemak voelen bij mij, dat ik ze zie en hoor, dat ze mogen zijn wie ze zijn. Net zoals jij mag zijn wie je bent. Dat is namelijk al helemaal goed, alleen het puntje op de i kan een wereld van verschil maken. Ik ben blij met deze complimenten. Ik krijg er gewoon een kleur van.

 

Wil je me nog beter leren kennen? En ervaren hoe ik je kan helpen om jezelf weer te leren kennen? Kom dan langs voor een gratis inspiratie-sessie. Dan bespreken we samen een uurtje jouw verlangens en bekijken we welke stappen je graag wilt zetten om je doelen te bereiken.

 

 

Liefs,

 

Helmie van Montfort