Duurzame stoffen
Beschikbaarheid: | Niet op voorraad |
Levertijd: | NVT |
Wat zijn milieuvriendelijke en duurzame kledingstoffen?
Tencel (lyocell)
Tencel is een duurzame stof die gemaakt is van hout, meestal van eucalyptusbomen. Het is eigenlijk de merknaam van de vezel lyocell, waardoor je soms tencel op een kledingstuk ziet staan en soms lyocell. Wat maakt tencel eigenlijk zo milieuvriendelijk? Nou, het is composteerbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor er een gesloten cirkel ontstaat en de stof volledig kan terugkeren naar de natuur. Tencel is erg stevig en wordt vaak vergeleken met zijde, omdat het heel zacht aanvoelt. Sinds ik besloten heb om alleen nog maar te kiezen voor duurzame kleding, hangt mijn kledingkast voornamelijk vol met kledingstukken gemaakt van tencel. Vooral blousjes van deze stof vind ik erg fijn, omdat tencel wat dikker is en daardoor ook warmer tijdens de frisse wintermaanden.
Bamboe
Kleding gemaakt van bamboe is verkrijgbaar voor zowel mannen als vrouwen. Jurken, T-shirts, sokken maar ook boxershorts en badjassen worden van de fijne stof gemaakt. Het gaat vaak om basics die je makkelijk kunt combineren met je favoriete jeans en schoenen. Zo kun je beetje bij beetje je kleding vervangen door een duurzame variant.
Bamboe kleding is over het algemeen iets duurder dan de standaard katoenen kleding die je in de meeste winkels kunt vinden. Maar dankzij de vele voordelen van deze stof is het de prijs zeker waard. Je betaalt hier namelijk niet voor een merknaam of iets dergelijks, maar echt voor kwaliteit en duurzaamheid.
Bamboe heeft veel voordelen, en die beginnen al bij de plant zelf. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.
Deze stof is erg zacht en voorkomt irritaties van de huid. Ook op warme dagen waarop je veel zweet zal de kleding niet gaan wrijven. Als je een gevoelige huid hebt is dit dus een fijne optie. Wil je ook wat extra comfort in de badkamer? Een handdoek of badjas van bamboe is erg fijn voor wanneer je uit de douche stapt, vooral omdat de vochtige huid gevoeliger is dan wanneer deze droog is. Zo droog je je af zonder er een schrale huid van te krijgen.
Bamboe stof neemt eventueel zweet snel op waardoor je huid langer droog blijft. Ook dit helpt irritaties te voorkomen. Ook heb je hierdoor minder kans op zweetplekken onder je armen. Zo kun je ervoor kiezen een bamboe T-shirt onder je overhemd te dragen in de zomer. Je zou denken dat dit dan juist warmer is, maar dat valt erg mee. De stof is namelijk ademend en zorgt ervoor dat je fris blijft.
De bamboeplant groeit erg snel, en groeit opnieuw nadat het gekapt is. Het is dus niet nodig om constant nieuwe plantages aan te leggen. Omdat er weinig tot geen pesticiden nodig zijn, is de bamboeteelt beter voor het milieu dan bijvoorbeeld katoen. De grond en het water rondom de bamboeplantage wordt namelijk niet vervuild.
Tevens is de stof gemaakt van bamboe van goede kwaliteit, en zal niet snel slijten. Ook wanneer je je kledingstukken vaak wast, bijvoorbeeld boxershorts of sokken, zal de stof mooi en comfortabel blijven. Het regelmatig vervangen van je ondergoed omdat het is versleten is dus verleden tijd.
Linnen
Ook linnen is een hele milieuvriendelijke stof. Linnen wordt gemaakt van vlas en het productieproces heeft net zoals tencel een gesloten cirkel. Alle onderdelen worden namelijk gebruikt tijdens de productie, wat het extra duurzaam maakt. Om linnen te maken zijn geen chemicaliën nodig en bovendien is er ook heel weinig water voor nodig. Om maar even te vergelijken: voor een linnen blouse is 6,4 liter water nodig en voor dezelfde blouse gemaakt van katoen is 26 liter water nodig. Scoor dus eens wat vaker kleding van linnen! De stof linnen voelt erg stevig aan, maar is juist ook erg luchtig en daardoor ideaal voor zomerse temperaturen. Juist als ik op vakantie ga zorg ik dat ik wat items bij heb van linnen, omdat dat veel luchtiger is als katoen.
Biologisch katoen
Wist je dat biologisch katoen veel beter voor het milieu is dan ‘gewoon’ katoen? Biologisch katoen wordt verbouwd zonder het gebruik van pesticiden. Het gebruik van pesticiden is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de katoenboeren en de lokale bevolking. Al die chemicaliën zorgen ervoor dat de bodem uitput en daarnaast vervuilt het ook het grondwater en de lucht. De oplossing? Biologisch katoen! Tegenwoordig gebruiken gelukkig steeds meer merken biologisch katoen. Dat is fijn, want zo kan je door bewust je kleding te kopen ook een steentje bijdragen aan het milieu. Daarnaast is biologisch katoen qua kwaliteit veel beter dan gewoon katoen. Het is vaak wat zachter en dikker, waardoor het weer langer mee gaat. Kleding van biologisch katoen is dan misschien iets duurder dan een katoenen T-shirtje van de H&M, maar het gaat wel jarenlang mee! Op die manier hoef je niet elk seizoen iets nieuws te kopen, maar kan je jarenlang met je fijne biologische katoenen items doen.
Gerecycled katoen
Naast biologisch katoen heb je ook nog gerecycled katoen. Eigenlijk is dit nóg beter voor het milieu. Waarom? Nou, door kledingstoffen weer te recyclen krijgt het een tweede leven en ontstaat er een gesloten cirkel. Bovendien zijn er bij dit proces geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig en wordt de bodem ook niet uitgeput. Wist je dat er in Nederland jaarlijks 75 miljoen kilo textiel wordt ingezameld? Zeker 65% hiervan kan worden gerecycled en dus opnieuw worden gebruikt voor kleding. Veel merken worden zich daar bewust van en daardoor komt er ook steeds meer fair fashion gemaakt van gerecycled katoen. Mud Jeans is één van deze merken en produceert al jaren jeans die grotendeels zijn gemaakt van gerecycled katoen. Ook kan je bij dit merk je oude broeken inleveren, omdat zij die stoffen weer kunnen gebruiken voor het produceren van nieuwe kleding. Hoe tof is dat? Gooi je oude kleding dus vooral niet weg, maar doneer het zodat het weer een tweede leven kan krijgen.
Hennep
Bij hennep denk je misschien gelijk aan de coffeeshop in de stad. Maar nee hoor, er wordt namelijk ook kleding gemaakt van de hennep plant. Hennep is één van de meest milieuvriendelijkste materialen. Er wordt veel minder water gebruikt dan bij katoen en daarnaast is het veel sterker dan katoen, waardoor het langer mee gaat. Ook bevat hennep geen microplastics, waardoor de stof geen impact heeft op de steeds groter wordende plastic soup. Kleding gemaakt van hennep is – net zoals linnen – lekker luchtig en ideaal voor in de zomer. Het enige nadeel van hennep is dat het soms wat stug kan zijn. Daar heb je zelf als drager weinig last van, maar dat is wel de reden waarom hennep als materiaal vaak wordt gecombineerd met (biologisch) katoen.
Gerecycled polyester
Polyester is allesbehalve duurzaam, maar gerecycled polyester is juist weer wél erg goed voor het milieu! Het wordt namelijk gemaakt van oude plastic flessen. Deze stof wordt ook wel PET genoemd: recycled polyethylene terephthalate. Om dit te maken worden plastic materialen verzameld en gesmolten tot een dikker materiaal. Daarna wordt dit gesponnen tot vezels, welke weer tot garen worden gesponnen om een kledingstuk van te maken. Wist je dat plastic flessen tot wel 10 keer gerecycled kunnen worden? Super goed voor het milieu dus! Vooral veel yogamerken maken tegenwoordig leggings gemaakt van gerecycled polyester, omdat de stof veel stretch heeft en daardoor fijn is om in te sporten. Het merk Teeki maakt al hun kleding van gerecycled plastic flessen en is erg vooruitstrevend op dat gebied.
Welke merken gebruiken milieuvriendelijke kledingstoffen?
Natuurlijk beginnen steeds meer merken zich te interesseren in duurzame kledingstoffen, wat natuurlijk altijd een goed punt is. Check altijd het label aan de binnenkant om te zien van welk soort materiaal het is gemaakt. Milieu Centraal heeft een fijn overzicht online staan waar je kan zien wat de impact van verschillende stoffen is op het milieu. Dat overzicht vind je hier. Nog even een kleine side note. Natuurlijk is het het beste voor het milieu om helemaal geen nieuwe kleding meer te kopen maar een goed alternatief is om een kleding-ruil-party te organiseren met vriendinnen of je kijkt in je kledingkast welke mooie kledingstukken met een kleine aanpassing ge-update kan worden.
Bronnen: One World / Milieu Centraal