Rust in mijn hoofd

€0,00
Beschikbaarheid: Niet op voorraad
Levertijd: NVT

Hoe krijg je rust in je hoofd?

Heb je dat ook wel eens? Er gaan de hele dag gedachten door je hoofd van wat je allemaal nog moet doen. 
Zoals boodschappen, afspraken, klusjes in huis, taken op je werk, wat er vandaag gegeten gaat worden.

Aan het einde van je werkdag heb je wel veel gedaan, maar dan komen er weer nieuwe gedachten over andere dingen die je nog moet doen.

Onrust maakt je ongelukkiger en chronische onrust in je hoofd kan zelfs leiden tot slecht slapen, hoge bloeddruk of nog erger tot een burn-out.

 

 

Alles kost je veel energie

Je merkt dat je dat je na een dag hard werken (met je handen) je energie over hebt om te denken. Maar andersom meestal niet. Na een dag veel nadenken heb je ‘s avonds de puf niet om ook nog eens fysiek bezig te zijn met sport, hobby’s of andere dingen in en om huis.

De blik op de volle agenda vermoeit je en geeft geen rust. Het blijft maar druk in je hoofd met to-do lijstjes, boodschappen, beloftes en afspraken. 

Hoe vaker je aan iets denkt, is het gevolg van hoe weinig daar van af is. Zo veel te doen. En dan die dagelijkse verplichtingen. Soms doe je zelfs dingen tegelijkertijd, multitasken. Maar dat kost nog meer energie omdat je brein steeds aan het schakelen is tussen verschillende dingen.

 

 

Verander of als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Blijf je doen wat je altijd gedaan hebt en verwacht je dat dit vanzelf wel oplost? Dan houd je jezelf voor de gek. Dus verander iets zodat je minder onrust voelt in je hoofd.

Veranderen van gewoontes is moeilijk. Start daarom klein met de volgende tip:

 

 

Hoe opruimen zorgt voor rust in je hoofd

Opruimen is dit jaar populairder dan ooit. Een zin die je misschien niet onmiddellijk verwacht had om te lezen. Nochtans zorgt opruimen voor rust in je hoofd. En in je huis. Denk maar eens aan alle spullen die je hebt staan, maar waar je nooit iets mee doet.

Hoeveel spullen heb jij thuis in je kasten liggen waar je nooit naar omkijkt? Hoe vaak denk je over een kledingstuk ‘dat zal ik nog wel eens aandoen’ om het vervolgens weer tot de volgende opruimbeurt in de kast te laten liggen? Ongetwijfeld vaak. We hebben zo veel spullen, waardoor we vaak het overzicht verliezen. En waarom houden we ze eigenlijk allemaal bij?

Uit schrik om iets te missen als we ze weggooien. Terwijl je heel goed weet dat je dat kledingstuk écht niet meer gaat aandoen, net zoals de vorige keren, hou je het toch bij. Uit angst om iets weg te gooien waar je na een tijd toch nood aan hebt. Zo is het met alle andere dingen in je leven ook.

 

Opruimen als oplossing

Enter de Marie Kondo methode, genoemd naar de Japanse Marie Kondo, om dit probleem op te lossen. Het is een opruimmethode die vooropstelt dat als een item je niet gelukkig maakt of als je het niet nodig hebt, je het beter gewoon weggooit. Waarom? Omdat zo enkel de spullen overblijven die jou gelukkig maken.

Tijdens het opruimen van je spullen leer je jezelf kennen en dat kan confronterend zijn. Je moet keuzes maken. Welke spullen bewaar ik en welke niet? Welke vind ik belangrijk, welke niet en waarom eigenlijk? De uiteindelijke rust in je huis zorgt voor ruimte in je hoofd.

 

 

Leer nee zeggen

Door nee te zeggen tegen bepaalde spullen, zeg je nee tegen verwachtingen die je jezelf ooit hebt opgelegd. Zoals het bewaren van een 60 bolletjes garen omdat je ‘ooit zelf een vestje gaat breien’. Elke keer als je de zak met bolletjes ziet staan, word je eraan herinnerd dat je dat nog steeds niet hebt gedaan. Je voelt je slecht, want het is een verwachting over jezelf die je niet waarmaakt. Als je de bolletjes garen uiteindelijk gewoon weg doet, zorgt dat voor meer ruimte in je huis, maar ook in je hoofd. Je hebt je ontdaan van die verwachting over jezelf die je niet hebt ingelost.

Wat je zo tijdens het opruimen leert, kan je ook doortrekken in je leven zelf. Opruimen is durven kiezen, durven nee zeggen en enkel gaan voor wat jij zelf belangrijk vindt. Kies voor de spullen die jou energie geven en niet voor wat je energie wegneemt, zoals bijvoorbeeld die bolletjes wol waar een niet ingeloste verwachting en een teleurstelling aan verbonden is.

 

Hoe?

Hoe begin je er nu aan? De opruimmethode start vanuit 6 principes:

♡ Overtuig jezelf om op te ruimen.

♡ Denk na over welke spullen aansluiten bij jouw levensstijl en welke niet.

♡ Gooi alles wat je niet nodig hebt daadwerkelijk weg. Verzamel ze niet gewoon op een andere plaats.      Alleen weggooien helpt.

♡ Start per categorie, niet per locatie. Als je bijvoorbeeld alle kleding gaat opruimen, verzamel dan alle kleding die je hebt op één plaats om het overzicht te bewaren.

♡ Volg de juiste volgorde, van makkelijk naar moeilijk. Start met makkelijk weg te gooien spullen zoals kleren en boeken, sluit af met sentimentele voorwerpen.

♡ Vraag jezelf af: word je gelukkig van dit voorwerp? Hou enkel bij waar je oprecht gelukkig van wordt, de rest heb je niet nodig.

Dankzij deze tips zorg jij via opruimen voor meer rust in je hoofd en in je huis. Probeerde jij deze methode al eens eerder uit?

 

Copyright © Look at You – Helmie van Montfort

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen